Pentru a obtine un gazon perfect este utila o buna cunoastere a pasilor care trebuie urmati.
Pregatirea solului pentru gazon Craiova
Crearea unui gazon perfect incepe cu pregatirea adecvata a solului:
- Indepartati buruienile manual, sau utilizati un erbicid total.
- Dupa stropirea cu erbicid lasati sa treaca 12-14 zile inainte de a semana.
- Asigurati-va ca stratul superior este lipsit de pietre, lemn sau alte obiecte de dimensiuni mari.
- Afanati solul prin sapare pana la o adancime de 20 – 30 cm.
- Valoarea optima a pH-uIui este de 5,5 – 6,5.
- Stratul superior trebuie sa aiba o adancime de 8 -12 cm, pentru ca apa sa poata patrunde cu usurinta in el.
- Toate amenajarile de drenare din substrat trebuie sa functioneze corespunzator.
- inainte de semanat nivelati stratul superior, presati-1 usor, de mai multe ori, cu un cilindru si greblati-1 cu grija.
Plantarea gazonului
Dupa nivelarea si afanarea solului, se pot semana semintele de gazon. Trebuie respectate urmatoarele recomandari:
- Semanatul se poate face din aprilie pana la inceputul lui septembrie.
- Ganditi-va mai intai la ce intentionati sa folositi gazonul si apoi selectati amestecul adecvat de seminte. Pentru aceasta, utilizati diagrama de selectie a amestecului prezentata in acest ghid de intretinere.
- Pentru a distribui in mod uniform semintele de gazon, impartiti cantitatea de seminte in doua parti egale. Amestecati fiecare parte cu nisip alb, fin. Semanati prima parte in lungul terenului, iar a doua parte de-a latul acestuia. Veti putea vedea pe nisip unde au cazut semintele.
- Dupa semanare, semintele se acopera cu sol prin greblarea usoara a stratului superior. Semintele de gazon trebuie sa fie acoperite cu un strat de sol cu o grosime de doua ori mai mare decat cea a semintelor (0,5 – 2 cm).
- Dupa ce semintele au fost acoperite, solul trebuie presat usor cu cilindrul pentru ca semintele sa faca contact cu solul de sub ele.
- N.B: nu lasati solul sa se usuce dupa semanat; udarea semintelor si a solului are o importanta vitala pentru tinerele plantute de iarba!
Irigarea gazonului Craiova
Udarea corecta va duce la cresterea unui gazon atragator si stabil. Utilizati o sursa de apa aflata in apropierea gazonului, avand apa de buna calitate. Frecventa udarilor depinde in mare parte de cantitatea de ploaie si de evaporarea apei din gazon. Timpul cel mai potrivit pentru udare este seara, cand evaporarea apei din iarba este cea mai redusa.
Urmatoarele sfaturi sunt importante:
- Udati intens pentru ca apa sa penetreze la 10 cm sub stratul superior de sol.
- Este mai bine sa udati intens la anumite intervale decat cate putin in fiecare zi.
- Reguli privind frecventa de udare:
- nu udati daca ploua in mod regulat;
- o data la fiecare 2-3 zile daca a cazut o cantitate mica de ploaie;
- in fiecare zi in perioadele extrem de secetoase.
- Udati cu un aspersor.
- Pentru inceput udati cu grija pentru a nu imprastia semintele.
- Tunderea gazonului
La un moment dat, toti ne-am pus intrebarea : Ce se intampla daca nu cosim gazonul, si doar il lasam doar sa creasca la inaltimea naturala? In fond, se pare ca cheltuim prea mult efort si bani lasand gazonul sa creasca, doar ca sa-l taiem. Deci sa ne imaginam ce s-ar intampla daca lasam gazonul netuns. Iarba, bineinteles, va creste putand ajunge pana la 60 cm, apoi va incepe procesul de inflorire si formare a semintelor. Florile plantelor de iarba sunt verzi, deci nu au o culoare deosebita, atractiva. In plus aceste plante sunt o sursa majora de producere a alergiilor la polen.
Dupa inflorire, plantele produc seminte, care se vor scutura. Vantul si alti factori vor rupe frunzele si florile facand gazonul sa para abandonat si neglijat.
In acelasi timp cosind gazonul regulat stimulam formarea unor lastari fini, gazonul devine mai des, deci efectuam realizarea unui gazon calitativ.
Capatul fiecarei frunze contine hormoni care reprima crestere orizontala. Taind aceste varfuri indepartam hormonii si permitem gazonului sa se raspandeasca si sa creasca viguros.
Daca lasi iarba necosita apoi mai tarziu decidem s-o cosim, vom taia gazonul in punctele de crestere, iar gazonul se va rari. Din cand in cand, daca gazonul nu se coseste utilizarea lui nu va mai fi atat de placuta deoarece gazonul capata un aspect sarmos si se rareste.
Cositul ofera si alte beneficii. Este evident ca face gazonul sa arate mai bine, pastrandu-l scurt si net tot anul. In primavara, cositul inlatura stricaciunile si petele maro. Cositul ajuta de asemenea la reducerea buruienilor prin pastrarea gazonului des, fara gauri.
Oricum, sa fim sinceri, nu fiecare aspect al cositului este pozitiv. Insasi prin natura operatiei cositul raneste plantele, iar partea taiata este un loc de intrare pentru agentii patogeni. Fiecare cosit este un mic soc pentru planta, care isi redirectioneaza energia spre cresterea de noi frunze si nu spre radacini. Deci, sistemul radicular al gazonului cosit tinde sa se extinda mai putin ca cel necosit si plantele stocheaza mai putini carbohidrati. Aceasta dubla propietate a cositului influenteaza starea de sanatate a gazonului. Cositul poate fi distructiv daca nu se efectueaza gresit si pozitiv daca se respecta regulire de cosit. Cositul impropriu este unul dintre cele mai comune cauze a problemelor gazonului.
Regulilecositului
Cand este vorba de cosit o singura axioma trebuie observata. Aceasta este: niciodata nu cositi mai mult de o treime din suprafata lastarului.
Deceotreime?
Daca gazonul este lasat sa creasca prea inalt, urmat de o cosire de injumatatire sau mai mult, gazonul sufera un soc care afecteaza toata structura lui pana la sistemul radicular.
De fapt, exista o relatie directa intre inaltimea de taiere si adancimea radacinilor. Cositul la inaltimea recomandata determina cresterea pe adancime a radacinilor. Dar daca e taiat prea scurt, radacinile cresc incet, iar iarba e mai putin viguroasa si apar mai multi factori de stres deoarece energia este directionata pentru a inlocui frunzele pierdute. Gazonul se va regenera, dar ii va lua mai mult timp, cateva saptamani. In timpul acestei perioade de regenerare planta va apela la carbohidratii pe care ii are stocati pentru iarna si vreme secetoasa. Deci seceta excesiva care poate aparea dupa cosire poate duce gazonul in regres. De asemenea, la taierea joasa, bolile sunt mari probleme pentru ca pot acoperi intregul gazon foarte repede. Un cosit ocazional prea scurt conduce de obicei la un regres. Dar daca, constant se taie mai mult de o treime din inaltimea gazonului (prin reglarea inaltimii cutitului de taiere prea jos) acest aspect poate duce la rarirea gazonului si la aparitia bolilor. Daca se intarzie cosirea gazonului, nu se recomanda cosirea imediata la inaltimea recomandata. Se va ajunge la aceasta inaltime doar prin 2-3 cosiri la intervale de 2-3 zile.
Atunci cand gazonul este cosit prea scurt cresterea radacinilor este incetinita si practic cresterea gazonului este stopata pana cand lastarii isi revin.
Atunci cand gazonul este cosit la inaltimea recomandata radacinile isi continua cresterea si gazonul prospera.
Sfaturi de cosit gazon Craiova
Cind si cum cositi depinde de cativa factori incluzand tipul de iarba, sezonul din an, cantitatea de fertilizant si apa aplicata. De exemplu, in perioada mai – iunie cosirile sunt mai frecvente. Cu cat fertilizezi si uzi mai mult cu atat mai mult va trebui cosit. Cel mai important element este flexibilitatea. Vei fi nevoit sa cosesti de doua ori pe saptamana in timpul perioadei de crestere sau doar de doua ori pe luna in timpul perioadelor de crestere lenta (martie – octombrie).
La cosit se recomanda sa se varieze modul de taiere. Cositul in aceeasi directie de fiecare data determina compactarea solului. Gazonul se inclina si creste in directia in care este cosit, asadar alternanta miscarilor in cosire il va pastra drept.
Nu se recomanda taierea gazonului umed, deoarece gazonul va fi neuniform, iar resturile pot sa blocheaze cositoarea.
Pentru siguranta pe pante cositi in diagonala. Daca pamantul este neuniform evitati cosirea accentuata a varfurilor..
Inaintedecosit:
1.Reglarea cositorii la inaltimea corecta este obligatorie. Exista sugestii privind reglarea inaltimii de taiere mentionata in diferite carti in functie de specia preponderenta in gazon, destinatia acestuia.
2.Este important sa se aleaga timpul cand frunza de iarba este uscata, cositul umed poate produce stricarea masinii. Solul trebuie sa fie deasemenea uscat, cositul ierbii umede urmata de o cilindrare va strica suprafata, iar rolele masinii se pot incarca cu sol umed. Este de inteles, folosirea unei masinii electrice in conditii de umiditate este interzisa.
3.Periatul suprafetei dupa curatat este o tehnica folositoare, in special cand suprafata este umeda cu roua sau picaturi de ploaie.
4.Planul directiei de cosit – acesta trebuie sa fie in unghi drept cu taierea anterioara. Daca munca a fost facuta cu atentie in nordul si sudul liniei, apoi urmatoarea taiere trebuie sa fie in directia est-vest. Aceasta ajuta sa pastrezi cursul ierbii sub control si previne franjurarea si uscarea marginilor frunzelor dupa cosire.
5.In timpul toamnelor tarzii, sau iarna devreme niciodata nu se recomanda cosirea gazonului cand sufla un vant puternic deoarece iarba va ramane arsa.
Candcosim?
Dungile zebrate, acea alternanta a benzilor inchis-deschis pare sa fie des folosita in cositul gazonului si este luata de multe persoane ca fiind un semn de calitate. Aceste benzi sunt rezultatul unui gazon taiat cu ajutorul unei cositoare cu rola, alternanta fiind data de catre miscarea cositorii. Aceasta este o tehnica atractiva, in special ea ajuta la mascarea imperfectiunilor minore sau a culorilor variate.
Fertilizarea gazonului Craiova
Pentru a obtine un covor de gazon perfect este necesara o buna fertilizare a solului. Oamenii nu pot trai fara hrana; nici plantele nu pot. Planul de fertilizare se bazeaza pe analiza solului. Nu uitati ca diferite elemente chimice sunt indepartate de apa in timpul anului sau sunt consumate in intregime de gazon. Mai jos este prezentat un tabel cu indicatii pentru o buna fertilizare a solului:
Norme de fertilizare in kg/ha/an
gazon ornamental |
gazon joaca |
sport, golf |
||
Gazonnou |
inainte d esemanat: |
|||
Azot(N) |
25 |
25 |
30 |
|
Fosfor(P) |
50 |
50 |
60 |
|
Potasiu(K) |
100 |
100 |
120 |
|
dupa semanare: |
||||
Azot(N) |
20 |
20 |
30 |
|
Fosfor(P) |
10 |
25 |
35 |
|
Potasiu(K) |
20 |
50 |
70 |
|
Gazonexistent |
Azot(N) |
60 |
240 |
300 |
Fosfor(P) |
20 |
35 |
60 |
|
Potasiu(K) |
40 |
80 |
120 |
*Fosforul si potasiul se recomanda a se aplica in luna Octombrie
Tunderea gazonului Craiova
Tunderea gazonului determina aspectul acestuia. Este deci important aplicarea unui program corect de taiere. Daca vremea face imposibila taierea, amanati-o cateva zile. Gazonul trebuie taiat ultima oara pe sezon cu zece zile inainte de a fi acoperit de zapada. Lista inaltimilor de taiere corecte este data mai jos.
inaltime de taiere |
Lasati sa creasca la maximum |
|
Prima taiere |
6-8cm |
10cm |
Gazon ornamental |
3cm |
5cm |
Gazon in parcuri |
4cm |
7cm |
Gazon pentru joaca |
4cm |
6cm |
Terenuri de sport(fotbal/rugby) |
3cm |
4cm |
Terenuri de sport (hochei) |
3cm |
4cm |
Peluza din jurul steagului |
0,5cm |
0,7cm |
Zona loviturii de inceput si terenul neted |
1,5-2cm |
2,5cm |
Terenul accidentat |
8-10cm |
10-15cm |
Alte activitati de intretinere gazon Craiova
O buna intretinere cuprinde cateva activitati suplimentare. Calendarul tuturor activitatilor de intretinere este dat mai jos:
Ianuarie |
adaugati calciu daca pH-ul este prea scazut |
Aprilie |
prima aplicare a ingrasamintelor |
Aprilie |
se incepe taierea(de doua ori pe saptamana in timpul sezonului) |
Mai–August |
se aereaza pentru a se indeparta stratul de resturi moarte apoi se seamana din nou |
Aprilie–Sept. |
se uda atunci cand este necesar |
Octombrie |
se pun ingrasaminte complexe, cu potasiu si fosfor in proportie ridicata, si continut scazut de azot |
Tratament daunatori gazon Craiova
|
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.