Bolile gazonului

Practic toate bolile gazonului sunt cauzate de fungi care traiesc in sol. In mod normal acesti patogeni sunt tinuti sub control de alti fungi si microorganisme care beneficiaza de pe urma lor. Atunci cand conditiile devin favorabile pentru acesti patogeni apar si se dezvolta bolile gazonului. O ingrijire necorespunzatoare este cauza pricipala care conduce la aparitia bolilor. Bolile pot fi tratate cu ajutorul fungicidelor, dar este bine sa se cunoasca conditiile care conduc la aparitia bolilor apoi corectarea lor pentru evitarea aparitiei din nou a problemei. In continuare sunt prezentati principalii factori care conduc la aparitia bolilor:

Principalii factori:
Fertilizarea excesiva

O fertilizare excesiva conduce la o aciditate ridicata in sol si creaza conditii favorabile pentru agentii patogeni. Problema principala la fertilizarea excesiva consta in faptul ca gazonul creste prea rapid, luxuriant facand conditii prielnice dezvoltrii agentilor patogeni. In unele gazoane prea multa fertilizare face ca, gazonul sa devina paios si devine un adapost pentru microorganisme. Pentru a preveni aceste lucruri se recomanda efectuarea fertilizarii in cantitatile si la perioadele corecte.

Utilizarea in exces a pesticidelor

Tratamentul excesiv cu pesticide pentru rezolvarea diferitelor probleme creaza un cerc vicios. Fungicidele, insecticidele si ierbicidele micsoreaza numarul microorganismelor daunatoare, dar si pe cele folositoare. Inainte de aplicarea tratamentului trebuie sa se indentifice vinovatii apoi adaptarea unei solutii la problema data. In acest fel se reduce cantitatea de substante aplicate pe gazon.

Alegerea gresita a soiurilor de gazon

O specie care creste viguros nu va fi afectata de boli spre deosebire de o specie care are un ritm de dezvoltare lent si careia nu-i prieste conditiile. Dar chiar daca conditiile sunt ideale bolile isi pot face aparitia. Solutia consta in utilizarea de specii si soiuri rezistente la boli.

Irigarea impropie

Unele boli prefera radacinile umede, altele se raspandesc rapid daca frunzele sunt umede. Asadar evitarea irigarii excesive este de dorit pentru a reduce conditiile prielnice dezvoltarii bolilor.

Umbra

Atunci cand gazonul creste la umbra el nu poate sa produca clorofila suficienta. In consecinta gazonul va fi mai rar si este recomandat utilizarea unor specii de gazon care se preteaza la umbra.

Probleme ale solului

Solurile compactate sunt un factor important pentru aparitia bolilor deoarece restrictioneaza cresterea radacinilor si slabesc planta. Se recomanda aerarea solului, iar apoi garnisirea cu pamant.

Bolile gazonului

Patarea maronie

Sezon: De la mijlocul pana la sfarsitul verii

Descriere: zone mari neregulate cu diametrul de cativa metrii care apar in gazon. Zonele au o culoare maronie pana la gri, iar normal sunt afectate doar tulpinile si frunzele.

Conditii favorabile: Temperaturi ridicate (75- 95 F), umiditate ridicata,dezvoltare slaba in urma fertilizarii excesive si umezeala excesiva.

Conditii de cultura: Se recomanda evitarea dozarii excesive cu azot, reducerea zonelor umbroase, irigarea pe adancime cand este necesara si realizarea aerarii.

patarea maronie

Dollar Spot (Sclerotinia homoeocarpa)

Sezon: primavara pana toamna

Descriere: Gazonul se usuca sub forma unor pete mici care se pot extinde pe zone intinse. Petele sunt de culoare bronz-albuie, iar dimineata se pot observa fungi albi forma de paienjenis.

Conditii favorabile: Temperaturi moderate cu exces de umiditate si sol tasat sunt factori care contribuie la aparitia acestei boli, deficientele de azot pot conduce la instalarea acestei boli.

Conditii de cultura: Cresterea fertilizarilor cu azot, reducerea tasarilor la minim, favorizarea irigarilor cu penetrarea adanca a apei sunt factori care reduc infestarea.

dollar spot boli gazon

Fuzarium

Sezon: toamna- primavara

Simptome: Pete circulare 1- 8 inc diametru; pustule albe sau roz pot fi observate uneori pe frunzele moarte. Ciuperca este vizibila dimineata devreme, frunzele gazonului sunt albe si stau adunate. Aceasta boala este denumita si mucegai de zapada daca aceasta se dezvolta sub zapada.

Conditii favorabile: Temperaturile scazute si umiditate

Conditii de cultura: reducerea zonelor umbroase, imbunatatirea aeratiei si drenajului solului si evitarea fertilizarilor excesive toamna.

Patarea frunzelor

Sezon: primavara pana toamna

Simptome: Prezenta unor pete circulare alungite pe limbul foliar. Aceste pete au un inel circular inchis la exterior, iar centrul este alb – purpuriu.

Conditii favorabile: Temperaturile scazute si umiditatea. La inceput boala apare la gozoanele situate in zonele umbroase. Apare pe vreme umeda sau in gazonul irigat cu aspersoare foarte fine ori in cel cosit prea jos.

Conditii de cultura: reducerea zonelor umbrite, imbunatatirea aeratului, drenajului si cosirea la inaltimea corespunzatoare.

fuzarium boli gazon

Fainarea ( ERISIPHE SP)

Sezon: De la inceputul primaverii pana toamna.

Simptome: Primele semne constau in pete prafuite, albe pana la gri deschis care cresc pe lastari in special pe parcursul perioadelor reci si umede. Frunzele de la baza pot fi acoperite in totalitate. Pe ansamblu nu este o boala periculoasa dar poate deveni o problema daca scapa de sub control. Zonele afectate arata ca si cum ar fi acoperite cu var sau faina.

Conditii favorabile: Circulatia redusa a aerului, umbra, umiditate ridicata.

Conditii de cultura: Reducerea zonelor umbroase, imbunatatirea circulatiei aerului si evitarea irigarii si fertilizarii excesive.

fainarea boli gazon

Putregaiul plantutelor (Pythium blight)

Sezon: vara

Simptome: Prima indicatie a acestei boli consta in aparitia unor pete mici neregulate. In aceste zone gazonul pare imbibat cu apa, moale si vascos. Dupa o perioada scurta gazonul se vestejeste si capata o culoare maronie, zonele patate se unesc formand suprafete extinse pe care se poate observa dimineata o ciuperca alba pe lastarii gazonului.

Conditii favorabile: temperatura si umezeala ridicata.

Conditii de cultura: Evitati irigarea excesiva mai ales in zonele proaspat insamantate, asigurati un drenaj corespunzator si nu insamantati la o adancime mai mare decat cea recomandata.

pythium-blight

Rugina (Puccinia graminis)

Sezon: De la jumatatea verii pana la toamna

Simptome: Gazonul capata o tenta ruginie observata in special de la distanta. Sporii se formeaza in grupuri circulare care acopera lastarii gazonului. Orice se misca prin zona infestata va fi acoperita cu spori si va raspandi boala in alte zone.

Conditii favorabile: Caldura si umezeala moderata, ceata, iar stresul care restrictioneaza cresterea gazonului favorizeaza rugina.

Conditii de cultura: Fertilizarea si irigarea solului pentru o crestere viguroasa a gazonului.

rugina boli gazon

Malura

Sezon: primavara pana toamna

Simptome: Gazonul capata o culoare verde pal si se chirceste. Lastarii care sunt afectati de boala se chircesc, mor si devin macinate de boala care avanseaza. Plantele din aceasta zona cresc mai incet si sunt in general mai scurte fata de restul gazonului.

Conditii favorabile: primavara temperaturile moderate incurajeaza aparitia acestei boli. Vremea calda si uscata conduce la o stopare a aparitiei si raspandirii ei.

Conditii de cultura: Reduceti fertilizarea, evitati irigarea excesiva.

 Tilletia foetida gazon

Tratamentul bolilor la gazon

Agentulpatogen

Produsul

Doza

Durata
efectului

tratament

Momentul
aplicarii

  Fuzariumnivale

Stratego

1l/ha 300 l apa

15-20 zile

Primavara
devreme

  Rugini+Septorioze+Fuzariozespectrularg

Falcon

0,7l/ha300 l apa

15 zile

se aplica
preventiv

  Putregai

Rovral

0.8-1l/ha 300 l apa

20 zile

se aplica
preventiv

  Cadereaplantutelor,Putregai

Previcur

(0,2%)10,6 l 300 l apa

30 zile

se aplica
preventiv

  Putregai/patarecenusie

Calidan

2l/ha300 l apa

30 zile

se aplica
preventiv

  Rugini+Septorioze+Fuzariozespectrularg

Artea

0.4/ha300 l apa

20 zile

se aplica
preventiv

  Rugini+Septorioze+Fuzariozespectrularg

AmiStarXtra

0.75l/ha 300 l apa

15-20 zile

se aplica
preventiv

  Rugini+Septorioze+Fuzarioze

Bamper

0,8l/ha 300 l apa

15 zile

se aplica
preventiv

  Rugini+Septorioze+Fuzariozespectrularg

Tilt

0.5l300 l apa

20 zile

se aplica
preventiv

  Rugini+Septorioze+Fuzariozespectrularg

TangoSuper

0,75l/ha300 l apa

20 zile

se aplica
preventiv

  Fainari

Topsin

1kg/ha300 l apa

15 zile

se aplica
preventiv