Bolile gazonului
Practic toate bolile gazonului sunt cauzate de fungi care traiesc in sol. In mod normal acesti patogeni sunt tinuti sub control de alti fungi si microorganisme care beneficiaza de pe urma lor. Atunci cand conditiile devin favorabile pentru acesti patogeni apar si se dezvolta bolile gazonului. O ingrijire necorespunzatoare este cauza pricipala care conduce la aparitia bolilor. Bolile pot fi tratate cu ajutorul fungicidelor, dar este bine sa se cunoasca conditiile care conduc la aparitia bolilor apoi corectarea lor pentru evitarea aparitiei din nou a problemei. In continuare sunt prezentati principalii factori care conduc la aparitia bolilor:
Principalii factori:
Fertilizarea excesiva
O fertilizare excesiva conduce la o aciditate ridicata in sol si creaza conditii favorabile pentru agentii patogeni. Problema principala la fertilizarea excesiva consta in faptul ca gazonul creste prea rapid, luxuriant facand conditii prielnice dezvoltrii agentilor patogeni. In unele gazoane prea multa fertilizare face ca, gazonul sa devina paios si devine un adapost pentru microorganisme. Pentru a preveni aceste lucruri se recomanda efectuarea fertilizarii in cantitatile si la perioadele corecte.
Utilizarea in exces a pesticidelor
Tratamentul excesiv cu pesticide pentru rezolvarea diferitelor probleme creaza un cerc vicios. Fungicidele, insecticidele si ierbicidele micsoreaza numarul microorganismelor daunatoare, dar si pe cele folositoare. Inainte de aplicarea tratamentului trebuie sa se indentifice vinovatii apoi adaptarea unei solutii la problema data. In acest fel se reduce cantitatea de substante aplicate pe gazon.
Alegerea gresita a soiurilor de gazon
O specie care creste viguros nu va fi afectata de boli spre deosebire de o specie care are un ritm de dezvoltare lent si careia nu-i prieste conditiile. Dar chiar daca conditiile sunt ideale bolile isi pot face aparitia. Solutia consta in utilizarea de specii si soiuri rezistente la boli.
Irigarea impropie
Unele boli prefera radacinile umede, altele se raspandesc rapid daca frunzele sunt umede. Asadar evitarea irigarii excesive este de dorit pentru a reduce conditiile prielnice dezvoltarii bolilor.
Umbra
Atunci cand gazonul creste la umbra el nu poate sa produca clorofila suficienta. In consecinta gazonul va fi mai rar si este recomandat utilizarea unor specii de gazon care se preteaza la umbra.
Probleme ale solului
Solurile compactate sunt un factor important pentru aparitia bolilor deoarece restrictioneaza cresterea radacinilor si slabesc planta. Se recomanda aerarea solului, iar apoi garnisirea cu pamant.
Bolile gazonului
Patarea maronie
Sezon: De la mijlocul pana la sfarsitul verii
Descriere: zone mari neregulate cu diametrul de cativa metrii care apar in gazon. Zonele au o culoare maronie pana la gri, iar normal sunt afectate doar tulpinile si frunzele.
Conditii favorabile: Temperaturi ridicate (75- 95 F), umiditate ridicata,dezvoltare slaba in urma fertilizarii excesive si umezeala excesiva.
Conditii de cultura: Se recomanda evitarea dozarii excesive cu azot, reducerea zonelor umbroase, irigarea pe adancime cand este necesara si realizarea aerarii.
Dollar Spot (Sclerotinia homoeocarpa)
Sezon: primavara pana toamna
Descriere: Gazonul se usuca sub forma unor pete mici care se pot extinde pe zone intinse. Petele sunt de culoare bronz-albuie, iar dimineata se pot observa fungi albi forma de paienjenis.
Conditii favorabile: Temperaturi moderate cu exces de umiditate si sol tasat sunt factori care contribuie la aparitia acestei boli, deficientele de azot pot conduce la instalarea acestei boli.
Conditii de cultura: Cresterea fertilizarilor cu azot, reducerea tasarilor la minim, favorizarea irigarilor cu penetrarea adanca a apei sunt factori care reduc infestarea.
Fuzarium
Sezon: toamna- primavara
Simptome: Pete circulare 1- 8 inc diametru; pustule albe sau roz pot fi observate uneori pe frunzele moarte. Ciuperca este vizibila dimineata devreme, frunzele gazonului sunt albe si stau adunate. Aceasta boala este denumita si mucegai de zapada daca aceasta se dezvolta sub zapada.
Conditii favorabile: Temperaturile scazute si umiditate
Conditii de cultura: reducerea zonelor umbroase, imbunatatirea aeratiei si drenajului solului si evitarea fertilizarilor excesive toamna.
Patarea frunzelor
Sezon: primavara pana toamna
Simptome: Prezenta unor pete circulare alungite pe limbul foliar. Aceste pete au un inel circular inchis la exterior, iar centrul este alb – purpuriu.
Conditii favorabile: Temperaturile scazute si umiditatea. La inceput boala apare la gozoanele situate in zonele umbroase. Apare pe vreme umeda sau in gazonul irigat cu aspersoare foarte fine ori in cel cosit prea jos.
Conditii de cultura: reducerea zonelor umbrite, imbunatatirea aeratului, drenajului si cosirea la inaltimea corespunzatoare.
Fainarea ( ERISIPHE SP)
Sezon: De la inceputul primaverii pana toamna.
Simptome: Primele semne constau in pete prafuite, albe pana la gri deschis care cresc pe lastari in special pe parcursul perioadelor reci si umede. Frunzele de la baza pot fi acoperite in totalitate. Pe ansamblu nu este o boala periculoasa dar poate deveni o problema daca scapa de sub control. Zonele afectate arata ca si cum ar fi acoperite cu var sau faina.
Conditii favorabile: Circulatia redusa a aerului, umbra, umiditate ridicata.
Conditii de cultura: Reducerea zonelor umbroase, imbunatatirea circulatiei aerului si evitarea irigarii si fertilizarii excesive.
Putregaiul plantutelor (Pythium blight)
Sezon: vara
Simptome: Prima indicatie a acestei boli consta in aparitia unor pete mici neregulate. In aceste zone gazonul pare imbibat cu apa, moale si vascos. Dupa o perioada scurta gazonul se vestejeste si capata o culoare maronie, zonele patate se unesc formand suprafete extinse pe care se poate observa dimineata o ciuperca alba pe lastarii gazonului.
Conditii favorabile: temperatura si umezeala ridicata.
Conditii de cultura: Evitati irigarea excesiva mai ales in zonele proaspat insamantate, asigurati un drenaj corespunzator si nu insamantati la o adancime mai mare decat cea recomandata.
Rugina (Puccinia graminis)
Sezon: De la jumatatea verii pana la toamna
Simptome: Gazonul capata o tenta ruginie observata in special de la distanta. Sporii se formeaza in grupuri circulare care acopera lastarii gazonului. Orice se misca prin zona infestata va fi acoperita cu spori si va raspandi boala in alte zone.
Conditii favorabile: Caldura si umezeala moderata, ceata, iar stresul care restrictioneaza cresterea gazonului favorizeaza rugina.
Conditii de cultura: Fertilizarea si irigarea solului pentru o crestere viguroasa a gazonului.
Malura
Sezon: primavara pana toamna
Simptome: Gazonul capata o culoare verde pal si se chirceste. Lastarii care sunt afectati de boala se chircesc, mor si devin macinate de boala care avanseaza. Plantele din aceasta zona cresc mai incet si sunt in general mai scurte fata de restul gazonului.
Conditii favorabile: primavara temperaturile moderate incurajeaza aparitia acestei boli. Vremea calda si uscata conduce la o stopare a aparitiei si raspandirii ei.
Conditii de cultura: Reduceti fertilizarea, evitati irigarea excesiva.
Tratamentul bolilor la gazon
|
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.